Een molen voor Japan

door C. A. de Groot-van der Meulen

YUME . . . DE DROOM, dit is de naam van de achtkante bovenkruier met een vlucht van 24 meter, die in de loop van 1994 verrees boven de stad Shinnanyo in het zuidwesten van Japan. De plaats ligt ongeveer 80 kilometer ten westen van Hiroshima. YUME, de droom van het gemeentebestuur en de gekozen burgemeester van een Japanse stad met 25.000 inwoners. Een stad die vriendschappelijke banden onderhoudt met Delfzijl. Industriële banden bestonden reeds geruime tijd. Ook Shinnanyo is een haven- en industriestad en AKZO heeft een joint-venture met een Japans bedrijf.

Door de contacten was er behoefte aan een “landmark”, een symbool dat zowel de band met Nederland als de industriele bedrijvigheid van verre moest markeren. Voortvarend als een industriestad kan zijn, werd dit symbool gerealiseerd door een molen op ware grootte te bouwen en hiervoor diende molen EOLUS te Farmsum als voorbeeld. Deze replica gebouwd door firma Verbij te Hoogmade, werd gepland bovenop een berg achter het havenfront als bekroning van een aan te leggen volkspark. Verbij was overigens geen onbekende in Japan. Hij heeft een Japanse echtgenoot en bouwde reeds molens te Osaka, Hamasa en Sakura.

Zo verrees dus ook te Shinnanyo, op een voor Nederlanders wat ongewone plaats, een duidelijk zichtbare landmarkering, een molen zichtbaar van verre afstand over zee en land, met draaiende wieken en witte zeilen, bij nacht badend in veelkleurig floodlight. Waarlijk een indrukwekkend gezicht!

Op 6 augustus 1995 vond de officiële opening van de molen plaats. Voor deze gelegenheid reisde een Delfzijlse delegatie, bestaande uit gemeentelijke vertegenwoordigers, de leden van de boerenkapel van het muziekkorps Koningin Wilhelmina uit Farmsum en enige leden van de jeugdafdeling of naar Shinnanyo. De delegatie werd in Japan op grootse wijze ontvangen. Er werden uitstapjes georganiseerd naar schone fabrieken en sprookjesachtige grotten, oude landhuizen van de samoerai en beroemde Japanse tuinen. Er werden banketten aangericht en cadeaus overhandigd. De delegatie bracht een bezoek aan Hiroshima en het heilige eiland Imasjima. Maar daar ging het natuurlijk niet om. Het echte feest en de apotheose van het bezoek was de opening van de molen. Dit gebeurde in de tegenwoordigheid van vele officials, waaronder ministers en de Nederlandse ambassadeur in Japan.

Trots zwierde de YUME zijn wieken rond onder de hoede van drie in Nederland opgeleide Japanse molenaars. Zeer schoon en nieuw geverfd in heldere kleuren, gebouwd van duurzaam hardhout en Groninger steen, stond hij met een extra fundering van een speciale betonconstructie metersdiep in de berg gefundeerd als preventie tegen aardbevingen. De glanzende vloeren van teakhout mochten alleen betreden worden op kousevoeten of slofjes. De brede trappen omhoog naar de zwichtstelling en kap zijn slechts toegankelijk voor de molenaars en bezoekers met een speciaal pasje. De mooie buitenafwerking met klinkers, de Oudhollandse lantaarns en de gietijzeren bankjes langs de toegangsweg, die tot rust noden, gaven de talrijke wandelaars en aanwezigen in het park een prachtige indruk van Nederland. Hier speelde een draaiorgel een Hollands wijsje, daar klingelde een carillon. En dan was er nog het fraaie uitzicht over de stad, de industrieën en de eilanden voor de kust.

De opening van de molen was een speciale “Hollanddag” met kraampjes waar men klompen kon beschilderen en demonstraties van Hollandse spelen. De aanwezige Delfzijlsters en Farmsummers kregen een brok in de keel toen, na het knippen van de linten en het vuurwerk bovenuit de molenkap, onze Koningin Wilhelmina door openzwaaiende deuren van de molen naar buiten marcheerde onder het spelen van Tulpen uit Amsterdam.

Op de eerste verdieping van de YUME was het cadeau van de gemeente Delfzijl aan Shinnanyo te bewonderen; een huiskamerinterieur zoals aan het begin van deze eeuw veel voorkwam. Ook was er een afdeling boerengereedschap. Veel Japanners keken vol bewondering en verbazing naar de lange Goudse pijpen of een demonstratie op het spinnewiel, terwijl heel wat leuke Japanse meisjes zich graag lieten fotograferen in ouderwetse Nederlandse kleren en klompen.

In de molen, gelegen boven het schitterende Eigenzanpark, zullen artikelen verkocht worden zoals tegels, bekers, zakdoekjes, honing, molentjes en dergelijke allen voorzien van molenlogo. Ook zal de molen gebruikt worden voor officiële gelegenheden zoals huwelijksinzegeningen. Het eerste Japanse echtpaar dat in deze molen is getrouwd bracht op dinsdag 17 oktober een bezoek aan Delfzijl en de molen te Farmsum. Het echtpaar Kanmoto werd door burgemeester E. Haaksman en wethouders ontvangen. De huwelijksreis naar Amsterdam, Delfzijl en Parijs is door een Japanse omroep betaald. Daarna reisde het jonge stel op eigen kosten door naar Rome. Het verschil met de Japanse molen zal hun zeker zijn opgevallen. Geen slofjes en zeker geen teakhout. En de Delfzijlster molenaars Bijl en De Waal vragen aan de bezoekers zeker niet om hun pasje. Het kersverse echtpaar zal het bliksembezoek niet licht vergeten en dat geldt ook voor de Japanreizigers uit Delfzijl.

Technische gegevens van molen YUME, met dank aan molenmaker Verbij uit Hoogmade.

Vlucht Binnenroede 24,56 m
Buitenroede 24,66 m
Fabrikant Straathof-Riipwetering
Bovenas Gieterij Hardinxveld-Giessendam
Bovenwiel 60 kammen
Bovenrondsel 31 staven
Spoorwiel 96 kammen
1. Steenrondsel 28 staven
2. Steenrondsel 25 staven
Stenen twee 16-ders

bron: De Zelfzwichter 1995, december nummer 80, blz. 19-21


Deze pagina is onderdeel van   de-liefde-logo   de homepage van B. D. Poppen.
owl

updated           ∴       Copyright © 2006/2022             up